Onze massages
Ook als niet-sporter heb je zeker baat bij een sportmassage!
- Sportmassages
- Therapeutische massages
- Myofasciale triggerpoint massages
- Manuele lymfedrainage massages
- Sveltessa massages
- Kinesiotaping
Een sportmassage is een gespecialiseerde massagevorm die een grondige anatomische kennis vereist. Het is een intensieve en diepgaande massage ter bevordering van de bloedcirculatie en recuperatie. De aangewende technieken bestaan uit massage, cupping, streching en kinesiotaping.
Voor wie is een sportmassage?
- Sporters vóór en na sportieve prestaties. De sporter wordt fysiek en mentaal voorbereid op het leveren van prestaties. Na de wedstrijd om zo snel mogelijk weer gerecupereerd te zijn en opnieuw de gewenste volumes te kunnen trainen.
- Niet-sporters in combinatie met andere massagevormen om lichamelijke klachten verminderen.
Bij therapeutische massages worden verschillende massagevormen gecombineerd (Zweedse massage, sportmassage, triggerpoint therapie en cupping). Hierbij worden specifieke lichamelijke problemen op maat aangepakt.
Het is een ideale massagevorm bij:
- Stress
- Hoofdpijn
- Spierpijnen
- Gewrichtsproblemen
- Blokkades
- Onevenwichten in het lichaam
- Krampen
Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden met massage. Voorbeelden van massage technieken die op triggerpoints worden toegepast zijn continue druk of diepe strijkingen.
Massage is een effectieve triggerpoint behandeling doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Triggerpoints ontstaan als gevolg van een lokale "crisis" waarbij een tekort is aan zuurstof en voedingsstoffen. Het gevolg is dat de spier lokaal in een verkrampte toestand blijft en pijnprovocerende stoffen vrijkomen. In een triggerpoint is sprake van een vicieuze cirkel van verkramping en pijn, die jarenlang kan bestaan. Door het aanzetten van de doorbloeding met massage wordt de vicieuze cirkel doorbroken.
Lymfbanen hebben eigen spiertjes die "pompend" werken. Door deze pompende werking wordt het lymfvocht als het ware vooruit geduwd. Door kleine klepjes in de lymfbanen wordt voorkomen dat de lymfe terugstroomt. Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de massagist probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfvaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfvatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.
Het draineren begint in het halsgebied, bij de terminus, om zo de weg vrij te maken voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Daarna worden de okselklieren en liesklieren in de gezonde gebieden gemasseerd en gedraineerd. Zo wordt er in de goed werkende lichaamsdelen ruimte gemaakt om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Door daarna vanuit het oedeemgebied over de waterscheiding naar een gezond lymfegebied te masseren, wordt een alternatieve afvoerroute gecreëerd. Als laatste wordt in het oedeemgebied gemaseerd, in de richting van de waterscheiding en in een goed werkend lymfegebied.
Vaak zijn er littekens of hardnekkige plekken met verbindweefseling die de lymfafvoer belemmeren. De therapeut zal deze delen met specifieke handgrepen soepel en zacht proberen te maken. Hoe zachter het weefsel des te gemakkelijker de ontstuwing van het oedeemgebied is.
Sveltessa afslankingsmassage is de combinatie van stevige massagetechnieken met het toepassen van vacuüm cups. Door deze diep inwerkende massagevorm verbeter je de conditie van de huid en neemt de lichaamsomvang af. Dit in combinatie met sporten en een gezondere voeding krijgen we al snel een mooier en strakker figuur. Cellulitis vermindert aanzienlijk, de huid wordt strakker en al gauw verliezen we de overtollige vetkussentjes. De Sportmasseur heeft hierrond een eigen programma uitgewerkt met zeer goede resultaten.
Kinesiotaping is de commerciële benaming van elastisch therapeutische tape. De tape wordt gebruikt met de intentie om pijn, ongemak en belemmeringen te behandelen bij atletisch letsel. De tape is, anders dan traditionele sporttape, rekbaar. Deze rekbaarheid bedraagt ca. 140% en is daarmee vergelijkbaar met die van de huid. De tape wordt toniserend of detoniseren aangelegd. Het aanleggen van een kinesiotape vergt een goede spierkennis daar het van groot belang is de insertie en origi van een spier te kennen.
Waarom sportmassages?
Wanneer een sportmassage?
Je kunt enkele dagen voor of na een flinke inspanning een sportmassage nemen. Sportmassages worden ook preventief gebruikt om blessures te voorkomen. Als je al last hebt van een blessure, dan zorgt een sportmassage voor sneller herstel.
Laat de naam je overigens niet op een verkeerd spoor zetten, want ook als niet-sporter heb je zeker baat bij een sportmassage.
Voordelen
Doordat de massage ervoor zorgt dat afvalstoffen in je lichaam beter worden afgevoerd, help je je lichaam om sneller te herstellen. Bovendien voorkom je met een sportmassage overbelasting van je spieren en dus blessures. Je kunt een sportmassage ook gebruiken om je spieren te activeren, bijvoorbeeld aan het begin van een trainingstraject of als je een tijdje niets gedaan hebt. Een sportmassage kan dus zowel preventief, pro-actief als reactief worden ingezet.